jueves, 17 de diciembre de 2009

Les bases del futur Gremi de Periodistes de Sabadell

Dimarts vaig estar a una de les primeres reunions del GPS, el Gremi de Periodistes de Sabadell. Podem dir que el GPS comença a ser, mica en mica, una realitat que, tot i això, encara no sabem en què acabarà. El GPS neix sense voluntat de convertir-se en un sindicat; ni menys encara en un lobby. De moment, el GPS és només un club obert a tots els periodistes i comunicadors corporatius de Sabadell, que es reuniran periòdicament per intercanviar opinions sobre la nostra (estimada) professió.

A la reunió de dimarts no es van pendre decisions trascendentals: ben al contrari. La trobada va servir per establir les bases, per saber que el GPS té sentit i que hi ha voluntat "d'existència" per una gran part de la professió. De moment, hem acordat reunir-nos en breu i crear una pàgina privada en Facebook, per obrir discussions. Ah! I molt probablement, una de les primeres accions del GPS, serà la institucionalització d'uns premis anuals (molt probablement anomenats "l'all i la ceba"), a l'estil del Mola i No-Mola dels col·legues terrassencs. Ja s'anirà veient tot plegat.


Sota el meu punt de vista, el GPS que tot just ara estem començant a dissenyar hauria...:

  • D'integrar als periodistes i comunicadors sabadellencs, és a dir: periodistes que treballen en mitjans de comunicació i també comunicadors corporatius que exerceixen en departaments de comunicació o gabinets de premsa d'empreses i institucions, com és el meu cas. Ja vaig defensar a la reunió que, tot i que ara mateix no treballo en cap mitjà, em sento representat i integrat al GPS, al costat de tota la resta de periodistes.
  • De no excloure als periodistes que, tot i no ser de Sabadell, treballin en mitjans de comunicació i/o gabinets de premsa d'empreses i institucions de Sabadell.
  • D'anar més enllà, buscant en tot moment dignificar la nostra professió. No som titelles de ningú; ni estem venuts. Ni tampoc som polítics. Som professionals de la comunicació i ens mereixem ser respectats com a tal.
  • De mantenir la necessària distància de qualsevol partit polític o ideologia. EL GPS integra professionals de mitjans, empreses i ideologies diverses.
  • De representar amb una veu única el col·lectiu de periodistes i comunicadors sabadellencs, tot denunciant des de possibles casos de mala praxis fins a suposats atacs o insults a la professió per part de sectors externs al periodisme. La llibertat d'expressió és l'única frontera.
En qualsevol cas, estic content. Ja era hora que el periodisme sabadellenc es plantegés una associació per parlar, intercanviar experiències i defensar-se conjuntament. Veurem fins a on arriba el que, a data d'avui, són només els fonaments.