martes, 29 de septiembre de 2009

IKEA s'escriu amb Futura o Verdana?

Fa uns dies rebia a casa el catàleg d'IKEA i alguna cosa fea que fós diferent. Després de donar-hi voltes, vaig caure que era la tipografia. Sí: IKEA havia canviat la seva tradicional tipografia Futura. No podia ser realitat: una marca com IKEA, que entén de Comunicació i que aposta clarament per la creació d'una imatge de marca única a l'imaginari col·lectiu podia haver caigut en un error com aquest? Doncs pel que es veu, sí.

Ho vaig comentar amb l'Anna i, efectivament: buscant a Internet, vam comprovar que no havíem estat els únics en caure en aquest detall. Nombrosos blogs, mitjans i webs es feien ressò, com per exemple Brandlife, El País o Soitu. La Futura s'ha canviat per la Verdana en l'últim catàleg d'IKEA.

I la tradició? I la imatge corporativa? i la homogeneïtat? Segons diuen des d'IKEA, el canvi respon a la necessitat d'utilitzar la mateixa lletra tant al catàleg imprès com a l'on-line. Si és així, tot té sentit. Tot i que hi ha altres alternatives a Internet per mostrar tipologies determinades, si és que aquestes són cabdals per a la imatge de la marca (convertir la tipografia en imatge, o penjar un PDF amb el copy textual traçat, per exemple).

En qualsevol cas, és una llàstima que mitjans plens de possibilitats com Internet esdevinguin traves per a la imatge corporativa consolidada de grans marques com IKEA. Canviar la tipografia corporativa només pel fet de facilitar la publicació del catàleg on-line és la solució més fàcil, però no la solució més eficient i professional. IKEA és una icona de feina ben feta en el terreny de la Comunicació i la publicitat, pel que esperem que rectifiqui en el seu proper catàleg. Per cert: un catàleg que, molt probablement, ja anunciarà l'obertura de la nova botiga a Sabadell.




3 comentarios:

Anónimo dijo...

Totalment d'acord. La Futura és una de les meves fonts preferides i crec que va molt amb IKEA. La geometria i la història que hi ha al darrera, amb les influències de la Bauhaus, són interessantíssimes. IKEA perd amb el canvi, la revista Time i milers de tipòfils ho diuen ben alt. Sembla que la homogènia i massiva Verdana no té gaire bona acollida... però suposo que ens acabarem acostumant!

Dark Caress dijo...

Voto per la Futura, m'agrada més i és més fineta, més agradable visualment, no trobeu?

òscargid dijo...

Gràcies, Anònim/a i Dark Caress, pels vostres comentaris! Precisament un blog té sentit per això: perquè té lectors i la gent opina. Jo també em quedo amb la Futura, Dark Caress. I Anònim/a: les influències de la Bauhaus, a més de ser interessantíssimes, m'encanten!