martes, 26 de mayo de 2009

Televisió 3.0?



Fa unes setmanes, consultant el resum de l'estudi d'inversió publicitària Infoadex 2009, m'assabentava que els anunciants han tornat a disminuir la inversió. Els mitjans convencionals tornaven a baixar (això ja ho sabem... sobretot per la situació que estan patint molts col·legues periodistes de diaris i televisions) i per aquest motiu vaig rebre amb alegria iniciatives com la d'Antena 3.0. A principis de mes, Antena 3 va plantejar aquest projecte com una integració 360º i ho vaig entendre com una nova manera de produir continguts audiovisuals tenint en compte una plataforma multimèdia, no només televisiva. Pensava que Antena 3 havia entès que la fragmentació de l'audiència o la migració dels continguts a pantalles de PC o personals (mòbils) era una bona manera d'avançar-se al futur, fer-se amb un bon nínxol i garantir-se nova inversió publicitària (de fet els anunciants busquen això: mitjans més fragmentats, més petits, on el contacte amb el seu target sigui més directe i precís i a on la inversió publicitària sigui menor). Després de l'estrena del projecte, he de confessar que estic una mica decebut. Si bé Antena 3.0 té coses interessants, com la possibilitat de tornar a veure un programa quan vulguis o informació complementària d'un programa o sèrie, Antena 3 s'ha quedat curt en quant a la interactivitat. Oh! què paraula tan maca; amb tant futur per endavant (segons ens explicaven a la Universitat) i que, de moment a Espanya, es limita a enviar SMS a la pantalla de televisió!

Els defensors de l'Antena 3.0 em diran que l'estrena del projecte va permetre veure la sèrie El Internado a través de 3 canals, un d'ells permetent la interactivitat: Antena 3 (emissió "normal"), Neox (emissió amb banners amb informació complementària: anècdotes del rodatge) i Nova (emissió amb espai de xat). És cert que el "xat" és una manera d'interactivitat, però trobo que l'opció d'Antena 3 és equivocada: no té cap sentit posar un xat obert i massiu a la pantalla de televisió per parlar "tots amb tots". És una bajanada. L’interessant seria per apostar per l'anomenat "Watch and chat", que possibilita un xat discriminatori on tu com a usuari/espectador decideixes amb qui vols comentar el programa. Per exemple: comentar amb els amics, cadascun a casa seva, com va la final de la Champions, en un espai restringit i privat. Això ja ho fa la CNN i aquesta seria la millor opció per l'Antena 3.0.

Però l'Antena 3.0 no només hauria de limitar-se, al meu entendre, a un xat discriminat. S'hauria d'aprofitar per estendre l'experiència televisiva, sobretot les sèries, amb trobades on-line amb els protagonistes o blogs dels personatges (o actors que interpreten aquests personatges) parlant de la sèrie. O estrenes de capítols en suports minoritaris (com el mòbil) prèvies a l’emissió a la televisió.

Altres decepcions d'Antena 3.0 són que només podran aplicar aquest format de "nova televisió" als seus programes de producció pròpia (què passarà amb les sèries americanes, que són les que més audiència tenen?) i que han aprofitat per "sincronitzar" els talls publicitaris dels seus 3 canals, Antena 3, Nova i Neox. No té cap sentit que dos canals minoritaris com Neox o Nova tingui talls de publicitat de la mateixa durada que un canal generalista com Antena 3! Es carregaran ràpidament el prestigi amb el que havien nascut els canals de TDT d'Antena 3! (bé, si més no, més prestigi que els canals de TDT de Telecinco tenen, eh?).

En resum: intents com la d'Antena 3 són esperançadors, però encara queda molt per fer. No ens poden vendre invents com el d'Antena 3.0 com a "televisió interactiva", perquè encara està a anys llum de les possibilitats que tecnològicament ja existeixen. A més, les possibilitats per utilitzar les pantalles de PC i mòbil passen per concebre la producció audiovisual, des del seu inici, com una producció "multimèdia" i no "televisiva". Esperem que tot això no quedi en una nova "mosca" embrutant la pantalla d'Antena 3 per promocionar l'invent i en molinets i separadors amb aspecte futurista...

No hay comentarios: